29 Februari 2012

WAH DH BERJAYA FOLLOW N FOLLOW NI

Alhamdulillah... akhirnya aku dh berjaya..letak link follow tu... dh banyak aku buka blog senior2x ni.. akhirnya mlm ni aku berjaya .... bila aku buka blog ni klik  baru aku teringat yg aku mungkin tak save apa yg aku edit selama ni.. ukhhh..... tq sesangat ...

MENU DIET - SALAD SEAFOOD CEKAL HATI

Sarapan

Sarapan Pagi ni...   Milo + Oat ..


SALAD SEAFOOD CEKAL HATI

1. Baby Kailan + Carrot +Kacang Panjang + Brokoli 
2. Udang + Sotong  ( 2/3 ekor pun dah cukup )  -
Panas kan air dan masukkan bahan 1 dan 2 tadi ketika air mendidih
Angkat dan toskan bahan2x tadi. Potong Buah tomato dan limau nipis. Perah dalam pinggan dan gaul
 ( kalau korang tak suka masam cam cekodok gebu ambil separuh pun cukup
limau nipis tu ) . Lepas tu leh dh makan ... emm rasa masam2x .. tapi sedap... ukhhh

LUKISAN PERTAMA AQIL


ni lukisan aqil... serius aku memang terperanjat tengok dia lukis.. walaupun lukisan anak aku ni tak sehebat pelukisan antarabangsa tapi bg aku lukisan ni cukup lawa.dgn usia dia lagi 6 hari nak masuk 4 thn..... ialah tiba2x aku tengok dia lukis.. mau nye aku tak terperanjat.. sebab selama ni.. nak ajar dia punya lah susah... selalunya aku yg dia ajar balik... isk bertuahnye anak aku tu.. wlbgmana pun.. ibu suka sangat lukisan anak ibu ni....

25 Februari 2012

PREPARATION BESDAY AQIL

TEMA              :   SIMPLE , TIDAK MEMBAZIR DAN BERJIMAT
TARIKH          :   7 MAC 2012
TEMPAT         :   TASKA AQIL  D'SAYANG
JEMPUTAN    :   40 KANAK2X DAN 5 CIKGU

Salam... Ukhh nak tumbuh cendawan blog ak ni sebab tk ber update .Sekarang ni aku tengah agak BZ ( apa punya ayat lee heheh ) utuk preparation besday aqil.. pasal umah .. pasal keje dan pasal MALAS. Pasal umah tu nanti lah aku cite. Bila semua nya dh berjalan spt yg dirancang INSYAALLAH aku akan bercerita dari A sampai Z perjalanan suka dan hapy aku untuk memiliki sebiji rumah ni. Jangan sampai korang bosan sudah. Now aku nak cite pasal preparation besday aqil. Sebenarnya aku tak lah wat majlis besar-besaran cukup sekadar berserdahana ( bukan kedekut tau tantan tapi ibu n babah nak banyak pakai duit  lahh tahun ni :p ) tapi niat di hati harus dilaksanakan..( sekali lagi guna ayat berbelik ) . Tahun ni wat kat taska aqil . Budak ada anggaran dlm 40 org.

Di pendek kan cite aqil request ngan aku yg dia nak kek boboyboy tahun ni. Demand sungguh anak zul ni. Sebenarnya aku yg gatal dok tanya ... bila budak tu nak dh pening lak kepala. Jadi aku search je kat internet ..kot lah ada kek berdekatan kat putrajaya ni.. banyak memang la banyak. Tapi aku nak cari tempat yg senang aku berurusan. Cari punya cari jumpa lah klik ni. Kebetulan satu opis ngan Mr.Zul. Aku order lah ngan dia.. Rasa? emm nanti kek dah sampai aku dh makan baru aku cakap. Aku tak pernah rasa tapi tengok cam best je. Preparation aku sebelum 7.3.2012 ni

1. MENU UTK BESDAY BOY NI ( buat kat taska aqil D'sayang sebab tahun ni tahun akhir dia di taska tu,so ak u nak lah dia mengabadikan dan menyeronokkan diri disana untuk tahun akhir ni)

       Pilihan :  a ) Nasi Goreng / Bihun Goreng  - RM15
                      b ) Sosej / Nugert - RM10
                      c ) Roti telor / roti sosej - RM8
                      d ) Kentang goreng / Mushroom sup - RM6
                      e ) Kek   -  RM 88
p/s : Cikgu aqil pesan jgn buat banyak sangat sebab berbudak ni tak makan banyak nanti tak habis kan dh membazir heh ( heheh faham2x je cikgu ni  )

2. DOOR GIFT ( tak tahu nak bg apa ... yg pasti makan ringan cam cekedis tu aku tak nak bg. sebab aku tak suka lah.. ) biarlah aku bg benda yg berguna atau benda yg boleh dimakan oleh budak2 ni. Kalau bagi benda merapu-rapu ni tak pakai atau tak makan buat membazir je.. kan sayang.
       Pilihan : a ) Buku,Pencil B   = RM4.00 X 40org   = RM160
                      b ) Buah                  = RM 1.5 x 40org     = RM60                          
                      c ) Roti,Kerepak     = RM1.60 x 40 org   = RM64
                      d ) Coklat Lalipop  = RM 1.50 x 40 org  = RM60
                      e ) Cup Cakes        = RM 2.5 x 40 org    = RM 100

p/s : rasanya itu sahaja kot benda yg terfikir buat masa ni . RASANYE MASIH DALAM TEMA JIMAT DAN JGN MEMBAZIR :p
         


11 Februari 2012

TAMAN SALAK IDAMAN

salam... Malam ni aku nak cerita pasal RUMAH. ia.. Insyaallah aku akan dapat menunaikan impian dan azam aku yg ke2 ... Aku nak beli rumah. Rumah yang aku beli ni tak lah besar mana pun. Tapi alhamdulillah untuk aku sekeluarga berteduh. Sekarang ni aku dalam proses nak buat pinjaman . .. dah lama aku nk tulis tapi  biar kan dulu lahh.. bila aku dh betul2x bersedia baru aku nak tulis..So malam ni aku dh bersedia nak tulis pasal rumah tu.. rumah aku tak besar tapi boleh lahh untuk aku berteduh bila dh tua nanti...


Ruang tamu n Mkn

Ni Belakang bakal rumah aku.. kira luas juga belakang dia

Ni ruang dapur... serius dapur dia memang kecik... kalau
la aku dapat duit terpijak dgn banyak aku akan buat dapur dulu... ada sesiapa
nak bagi aku duit tak... heheheh :p


Halaman rumah aku....
Ni lahh Rumah yg aku nak beli.. Insyaallah.. Harap semua
berjln spt dgn lancar.. Jangka rumah ni siap dlam Bulan Julai thn ni

Pandangan dari Hadapan. Bila lahh nak setel SNP aku ni..

p/s : Walaupun rumah aku kecik dan tak besar mcm org lain tapi aku bersyukur sebab aku dh mampu beli rumah sendiri. Walaupun aku terpaksa join loan ngan Mr.Hubby tak kisah. Karang nak ambil mahal sangat setiap bln takut tak mampu nak bayar... biar kecik janji aku bahagia.. Alhamdulillah..

10 Februari 2012

ROTAVIRUS

Tadi duk layan dunia internet ni sambil dengar berita ... ada story baru lahh.. ROTAVIRUS..ukhh sekarang dia membiak di perak. Kalau tak salah aku dengar tadi dah 2 orang kanak terkorban. Virus ni mungkin berpunca dari air yg tercemar. Bahaya lahh.. sebab virus ni leh membiak ngan cepat. Kalau rasa anak kita tiba2x cirit birit yg teruk baik bawak pi klinik kerajaan cepat sikit. Kita tak mintak tapi berjaga2x.  Dekat perak ramai budak2x yg kena.

03 Februari 2012

BERSOSIAL NGAN KAWAN2X

Salam.. hari ke ari nak uplod gambar ngan kawan2x aku ni.. tapi tak terbuat pun.. ni gambar kita org pi lepak kat watland putrajaya. Beli makanan kat uniten tu bawa kat wetland. Biasalah hari jumaat rehat panjang n masa untuk bersosial ... jom layan foto gedik ni







p/s : happy... gambar baru nak uplod hehe