Salam.. selamat hari 1 Malaysia untuk semua.. siapa pun yg kita sokong ..yg pasti kita duduk bawah satu bumbung dan selamat kan lah MALAYSIA kita ni dari dijajah balik oleh mereka .. ukhh I LOVE MALAYSIA .. ;) . Ok .. berbalik pada entry hari ni.. zura nak cuba buat ROTI. Seumur hidup tak pernah buat pun. Kebetulan ada tepung high protein tu .. duk belek2x lah resepi kat internet ni. Tapi semuanya kebanyakn guna sukatan. dan zura yg old school ni .. masih mengunakan sukatan cawan hehehe... tak pelahh sukatan zura buat sendiri dan bahan zura campur2x. Meh layan roti gebu dari zura heheh
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung highprotein
1 tspn Yis
1 1/2 sudu gula
140 ml air susu - ( zura pakai susu tepung - kalau tengok resepi ada pakai susu segar )
1/2 tspn - Garam
1 sudu butter
p/s : ada resepi guna telor 1 bijik tapi zura lupa bubuh heheheheh
** Gaul dan uli semua bahan dalam 10 minit - sampai tepung tak melakat dekat tangan
** dah uli tutup dengan plastik. jgn bagi angin masuk ( ada yg suka pakai kaiin basah ) - biarkan lahh dalam 1 jam
- Rebus sosej - ( zura guna sosej yg panjang - sebab itu je yg ada dekat rumah - dan potong dua )
- selepas 1 jam - tumbuk2x tepung itu untuk keluar kan angin. dah itu bulat2x doh dan masukkan
sosej. ( terpulang kepada kreativiti korang ye )
- dah siap doh korang ..biarkan lagi doh tu dalam 10 - 15 minit -
- lepas tu bakar lah roti sosej korang tu.. 180c selama 14 minit ( terpulang oven masing2x ye )
** jgn lupa panaskan oven dulu dalam 10 minit
p/s : lepas dah siap sapu butter dan panas kan balik dalam 6 minit
Meh layan Roti yg tak berapa menjadi ni.. suam2x keras lahh.. tapi sedap juga.. heheh nanti kita adjust lagi ye
sekian...
BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung highprotein
1 tspn Yis
1 1/2 sudu gula
140 ml air susu - ( zura pakai susu tepung - kalau tengok resepi ada pakai susu segar )
1/2 tspn - Garam
1 sudu butter
p/s : ada resepi guna telor 1 bijik tapi zura lupa bubuh heheheheh
** Gaul dan uli semua bahan dalam 10 minit - sampai tepung tak melakat dekat tangan
** dah uli tutup dengan plastik. jgn bagi angin masuk ( ada yg suka pakai kaiin basah ) - biarkan lahh dalam 1 jam
- Rebus sosej - ( zura guna sosej yg panjang - sebab itu je yg ada dekat rumah - dan potong dua )
- selepas 1 jam - tumbuk2x tepung itu untuk keluar kan angin. dah itu bulat2x doh dan masukkan
sosej. ( terpulang kepada kreativiti korang ye )
- dah siap doh korang ..biarkan lagi doh tu dalam 10 - 15 minit -
- lepas tu bakar lah roti sosej korang tu.. 180c selama 14 minit ( terpulang oven masing2x ye )
** jgn lupa panaskan oven dulu dalam 10 minit
p/s : lepas dah siap sapu butter dan panas kan balik dalam 6 minit
Meh layan Roti yg tak berapa menjadi ni.. suam2x keras lahh.. tapi sedap juga.. heheh nanti kita adjust lagi ye
Tangan anak ku yg gebu .. nak interframe juga heheeh |
Jangan tertipu dengan kegebuan roti ni heheheh |
sekian...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan